Vertiente vocacional que desarrollamos a través de diversas entidades con el objetivo de difundir la cultura arquitectonica.
48h Open House Barcelona és una associació cultural sense ànim de lucre que treballa per divulgar el patrimoni arquitectònic de la ciutat de Barcelona i ofereix productes i serveis culturals en l’àmbit de l’arquitectura. Té l’objectiu de promoure l’arquitectura i ajudar a entendre-la com a component imprescindible de la cultura. La seva eina principal d’actuació és el festival d’arquitectura 48h Open House BCN, que dona visibilitat a la figura dels arquitectes i fidelitza públics interessats en l’arquitectura de la ciutat.
El festival és gratuït i se celebra un cap de setmana a l’any, al mes d’octubre, en format de portes obertes. La programació s’estén per Barcelona i la regió metropolitana, més concretament, el festival es desenvolupa en sis ciutats: a Barcelona, des del 2010; a Santa Coloma de Gramenet, des del 2013; a Vilassar de Dalt, des del 2014; a Sant Joan Despí, des del 2015; a Badalona, des del 2016, i a l’Hospitalet de Llobregat, des del 2017.
El festival ajuda a conèixer els edificis de cada edició mitjançant visites guiades amb una durada d’entre 15 a 45 minuts. La clau de l’èxit del festival però, rau en la participació dels propis ciutadans. Cada any, el festival compta amb més de 1.000 voluntaris, que setmanes abans es formen amb visites prèvies amb la propietat de l’edifici i els arquitectes d’aquest.
Una xarxa de voluntaris guia, accessos, proximitats, coordinadors i director fa possible que cada any, més de 60.000 persones gaudeixin d’aquesta jornada per a tots els públics.
Paral·lelament a l’edició del festival, durant l’any l’associació desenvolupa altres projectes en col·laboració amb diferents entitats: visites arquitectòniques per als Amics del Festival; activitats durant la Setmana de l’Arquitectura (música x arquitectura i Espais Ocults); activitats de cultura i networking per a empreses, a càrrec de professionals de l’arquitectura (activitat BAR-CEL-ONA); gravació i edició de vídeos (cicle Emmarquem l’arquitectura)…
L’associació forma part de la xarxa internacional openhouseworldwide.org, que neix l’any 1992 amb la celebració del festival Open House London, i de la qual formen part més de 45 ciutats de tot el món. La feina de l’associació ha estat reconeguda amb el Premi Turisme Responsable de Catalunya 2013, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i amb la Medalla COAC 2019, en reconeixement a les tasques de divulgació del patrimoni arquitectònic, dels arquitectes i l’arquitectura.
·
Des del 2016 formem part de l’equip d’organització del festival, encarregant-nos de la coordinació de diferents districtes de la ciutat de Barcelona, gestionant els equips de voluntaris, la seva formació i el contingut i recorregut de les visites:
Sergio Alonso Alonso:
2019. Eixample
2020. Dreta de l’Eixample + Gràcia
Ariadna Gutiérrez Quiñones:
2016: Sants-Montjuïc
2017: Sants-Montjuïc + Les Corts + Sarrià-Sant Gervasi
2018: Sarrià- Sant Gervasi
2019: Ciutat Vella
2020: Ciutat Vella
Obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, l’edifici va ser construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors, i és considerat una construcció d’estil neoclassicista.
La finca està inclosa en el Catàleg de Protecció del Patrimoni de la ciutat com a bé cultural d’interès local. La principal característica del Taller Masriera és la seva singularitat, tant pel que fa a l’estil com al seu entorn, i el jardí que té davant. Consta de planta baixa, dues plantes de pis i planta soterrani, amb una superfície de sòl de 1.356 m² i una superfície construïda de 1.861 m².
Inaugurat l’any 1884, fou taller d’orfebreria Modernista, Temple de les Arts, Teatre Studium i, en els últims 50 anys, espai d’habitatge d’una Companyia religiosa que obrí les portes molt tímidament fins a acabar sent un espai en desús.
·
L’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample va impulsar la Plataforma Masriera per reivindicar aquest edifici com a equipament municipal, posar-lo al servei de la ciutadania i de la comunitat. Després d’anys de lluita veïnal, l’edifici ha passat a ser de propietat municipal des de l’estiu del 2020 amb l’objectiu de destinar-lo a equipaments comunitaris del barri.
Degut a l’èxit que va suposar la jornada del festival 48h Open House Barcelona celebrada el 24 d’octubre de 2020, amb gairebé 300 visites en un sol dia i cues d’espera properes a les 4 hores, el Districte de l’Eixample ha treballat per tal de poder obrir a la ciutadania aquest edifici de manera regular. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona ofereix visites guiades i gratuïtes de caràcter històric i arquitectònic al Taller Masriera.
El Districte ha previst que les visites es facin al llarg de tot l’any 2021, coincidint amb la celebració del procés participatiu amb les entitats i associacions veïnals per definir els usos del Taller Masriera. Aquest procés serà el pas previ i necessari a la redacció del projecte executiu de rehabilitació integral de l’edifici que es farà durant el 2022.
Les visites van començar el 9 de gener del 2021 i es faran cada segon dissabte de mes durant tot l’any 2021. S’han programat tres visites, de 45 minuts d’explicació, a les 10.30 h, 11.30 h i 12.30h i amb grups d’un màxim de 15 persones.
Les reserves s’han de fer a través de la plataforma Evenbrite, fet que garanteix el control d’aforaments i la gestió de les llistes d’assistents
https://www.eventbrite.es/o/taller-masriera-ajuntament-de-barcelona-32079101763
La XV Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo propone ser el lugar de reflexión sobre las capacidades de conciliación que pueden tener la arquitectura y el urbanismo respecto de las dos realidades territoriales que existen en el país; la de una España densa, dinámica y poblada; y la de otra con menor densidad, más invariable y deshabitada que conforma un país que está dentro de otro.
Los conceptos con los que acostumbramos a definir nuestros espacios sociales, culturales e incluso físicos tienen distintas aproximaciones e incluso significados opuestos dependiendo de si se trata de las mesetas doradas de Castilla o del abigarramiento costero del Mediterráneo. Trabajo, vejez o vecindad – por poner unos ejemplos – se perciben de manera diferente dependiendo del entorno urbano, rural o territorial; incluso categorías como el tiempo o la distancia son relativas en función de la mayor o menor densidad de población.
La estrategia expositiva gira en torno a tres temáticas que muestran la dicotomía y la manera como se abordan desde la arquitectura y el urbanismo ciertos conceptos en la España Vacía y la España Llena, con la voluntad de trazar similitudes y diferencias que permitan definir puntos de encuentro:
TERRITORIO · SOCIEDAD · RECURSOS
A partir de las arquitecturas, estrategias urbanas y propuestas territoriales planteadas, la XV Bienal puede ofrecer un panorama de respuestas amplias a cuestiones muy concretas. ¿Debe plantearse de la misma manera una residencia para la vejez en la España Vacía que en la Llena?, ¿Cómo debemos plantear los retos entorno a la vivienda en ambos contextos? ¿Cuál debe ser nuestra respuesta en cuanto al espacio púbico? Todas estas preguntas podrían resumirse en una sola:
¿Cómo debe abordar la arquitectura conceptos que tienen significados distintos en ambos territorios?
Directores: Óscar Miguel Ares, Anna Bach y Eugeni Bach.
Coordinación: Javier Rodríguez Ulibarri, Sergio Alonso Alonso y Ariadna Gutiérrez Quiñones
Convoca: Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (MITMA) / Dirección General de Agenda Urbana y Arquitectura, Consejo Superior de los Colegios de Arquitectos de España (CSCAE) y Fundación Arquia.
Sedes principales: Pabellón de Barcelona y Patio Herreriano de Valladolid.
Inicio Junio 2021